Storing hulp

Welke verschillen zitten er tussen binnen en buiten verf?

Geplaatst op

Er zijn veel verschillende soorten verf in verschillende kleuren en merken te koop, zoals sikkens verf, flexa en Histor. Deze merken hebben allemaal verf voor binnen en voor buiten in het assortiment, maar zit er nou echt verschil tussen verf voor binnen en verf voor buiten? En kun je buiten verf ook gewoon binnen gebruiken? Of niet? 

Verschillende doeleinden

Om eigenlijk meteen al antwoord te geven op de vraag of er echt verschil zit tussen verf voor binnen en verf voor buiten, is het antwoord ja. Buiten heeft de verf vooral te maken met de verschillende weersomstandigheden en binnen verf is dan weer geschikt om af en toe een doekje overheen te halen voor het verwijderen van vlekken. 

Verf op olie en waterbasis

Zowel verf op oliebasis als verf op waterbasis zijn geschikt voor binnen en buiten. Er bestaat zelfs specifieke verf op oliebasis voor binnen en verf op oliebasis voor buiten. Toch wordt er voor binnenshuis vaak de voorkeur gegeven aan verf op waterbasis. Verf op waterbasis geeft namelijk niet zo een heftige geur af en is makkelijker schoon te maken.

Verschillende ingrediënten 

Er zitten subtiele verschillen in de ingrediënten van verf voor binnen en buiten. Het grootste verschil zit hem in de harskeuze. Omdat verf dat buiten het huis gebruik wordt, tegen temperatuurwisselingen en veel vocht en direct zonlicht moet kunnen moet de harst die de verf bindt flexibel zijn. Verf binnen in het huis moet goed kunnen tegen krassen en stoten, omdat er nog wel is wat tegenaan wordt geschoven. Doordat de temperatuur veel stabieler is binnen wordt er stijver hars gebruikt. 

Waarom je binnenverf niet buiten moet gebruiken

Het is uiteraard niet verboden om verf voor binnen, buiten te gebruiken en andersom, toch zitten er wel een aantal nadelen aan vast:

  • Scheurt sneller, omdat er een minder elastische hars is gebruikt
  • Binnenverf verkleurt buiten sneller door het UV-licht
  • Binnenverf hecht minder en zal buiten eerder gaan bladderen
  • Binnenverf kan minder goed tegen de weersomstandigheden

Waarom je buitenverf niet binnen moet gebruiken

Ook buitenverf kan voor binnen worden gebruikt, wel zitten er een aantal nadelen aan:

  • Het hars dat in buitenverf zit kunnen schadelijke uitgassen veroozaken
  • Buitenverf is minder goed bestemd voor stoten en krassen
  • Buitenverf kan minder goed tegen schoonmaakmiddelen

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden