Storing hulp

Hoe kies je een mooi vloerkleed voor de kinderkamer

Geplaatst op

Hoewel hardhout op dit moment de meest populaire optie voor vloeren is, is het niet iets waar je je kinderen op zou laten rollen, kruipen, rennen en spelen. Dat hoeft niet te betekenen dat je de gehele vloer in de kinderkamer moet vervangen of er een kamerbreed tapijt op moet leggen. Er is een leuke en voordelige oplossing: een vloerkleed voor de kinderkamer.

Het geeft de kinderen de ideale plek om van alles te doen, van het spelen met Lego en het beoefenen van gymnastiek tot het vertellen van verhalen of tekenen. Het kiezen van een vloerkleed is echter niet zo eenvoudig als het klinkt. Hieronder vindt je een aantal punten waar je rekening mee moet houden.

Bepaal de layout van de kinderkamer

Voordat je een beslissing neemt over de stijl, het materiaal of andere eigenschappen, moet je de beschikbare ruimte in de kamer opmeten en de positie van het meubilair in overweging nemen. Het tapijt moet altijd groot genoeg zijn voor de kinderen om te spelen, anders verliest het zijn doel. Denk ook aan de grootte van het ledikant/bed, kinderbureau, de stoelen en de speeltafel en aan de positie van een schommelstoel (als je die hebt).

Kies het materiaal

De keuze voor het materiaal van het tapijt is belangrijker dan het lijkt, omdat je rekening moet houden met onderhoudsgemak, de duurzaamheid en de gezondheid van het kind.

  • Katoenen tapijten zijn waarschijnlijk de meest betaalbare optie. Ze zijn ook zeer eenvoudig te reinigen en zeer veelzijdig.
  • Met wol gesneden pooltapijten zijn extreem duurzaam en bieden kinderen een zachte plek om te zitten. In het begin kunnen ze misschien wat stof afgeven, maar op de lange termijn houden ze hun oorspronkelijke textuur goed.
  • Tapijten met lusjes voegen een soortgelijke textuur toe als wol, maar dan zonder dat ze in het begin stof afgeven. De zachtste optie zijn zachte en geweven tapijten, waardoor ze perfect zijn om op te spelen en ideaal om textuur aan de kamer toe te voegen.
  • Jute en sisal vloerkleden zijn extreem slijtvast, dus perfect voor kinderen die erop lopen, zelfs met hun schoenen aan, maar niet ideaal als het kind op een leeftijd is dat het veel met zijn speelgoed zit te spelen.
  • Schaapskleden van wol zijn waarschijnlijk de zachtste en de dikste, dus ook voor de ouders zijn ze ideaal!

Kies een vorm

Vloerkleden zijn er in allemaal verschillende vormen – van de simpelste rechthoek tot aan een fantasierijke wolk, donut, bloem, beer of muis. De vorm die je kiest hangt af van de indeling van de ruimte, maar ook van het totale interieur.

De aanwezigheid van verschillende vormen in een kinderkamer moedigt kinderen aan om verbanden te leggen tussen objecten en categorieën en om andere vaardigheden te verbeteren. Dus als je kiest voor een rechthoekige vorm, kun je proberen het gebrek aan interessante lijnen te compenseren met leuke patronen in het vloerkleed. Een bochtige wolk daarentegen heeft zulke toevoegingen niet nodig.

Kleur en patroon kiezen

De kleur van het tapijt moet natuurlijk passen in de rest van het interieur. Houd rekening met de kleursamenstelling van de kamer en de stijl van de meubels. Een effen kleurtapijt is de beste keuze als de kamer al gevuld is met veel kleuren en patronen. Grote, eenvoudige patronen zijn vrij makkelijk in elke ruimte toe te passen en ze zijn visueel aantrekkelijk.

Kleine speelse patronen moeten worden geïntroduceerd in een kamer met een overwegend neutraal kleurenpalet als je wilt dat het meer opvalt. Sommige patronen op kindertapijten kunnen zelfs een andere functie hebben dan alleen maar tapijt als decoratief en beschermend element.

Vergeet tenslotte de veiligheid niet en gebruik anti-slip vloerkleedjes die voorkomen dat jouw kind kan uitglijden en zich verwonden.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden