Storing hulp

Gietvloer versus houten planken: wat kies jij?

Geplaatst op

Er zijn twee grote idealen in de woonwereld aan te wijzen, namelijk het lichte interieur met moderne materialen en de authentieke, ietwat basic stijl waarin natuurlijke materialen een rol spelen. Welke stijl kies jij? Lees snel verder om te ontdekken hoe jij het liefste je nieuwe interieur gaat vormgeven. 

De voordelen van de gietvloer

Alle goede designs beginnen met een concept en een solide basis. We kunnen in het geval van een modern interieur werken met veel kunstmatige materialen, zoals glas, beton en staal. Een briljante basis voor zo’n stijl is de gietvloer of epoxyvloer. Deze is van kunststof gemaakt en daardoor verschillende voordelen, zoals: 

  • Makkelijk schoon te maken met water. Is waterbestendig
  • Hygiënisch 
  • De vloer is slijtvast en gaat heel lang mee zonder dat sporen van gebruik te zien zijn
  • Verkrijgbaar in verschillende kleuren, dus past altijd bij je design
  • Is goed te combineren met vloerverwarming

Nadelen van de gietvloer

Er zijn niet veel nadelen te noemen aan de gietvloer als het om de structurele zaken gaat. Esthetisch gezien kleeft er een nadeel aan, dat is dat je er alles op ziet wanneer je een witte gietvloer kiest, dat is met name zo met RAL-kleur 9010. Dan ben je wel echt elke dag aan het boenen en stofzuigen. Natuurlijk hangt het van de woonsituatie af. Want als je alleen woont of met partner zonder kinderen, dan is dat heel anders met zo’n vloer dan wanneer er wel kinderen zijn. Verder is het zo dat je eigen schoonmaakwoede ook een rol speelt. Want wanneer jij niet zo nauw kijkt, is er ook geen reden tot ergernis. 

Voordelen van de houtvloer

Een andere populaire stijl in de wereld van home & living is de authentieke natuurlijke stijl. Laten we zeggen alles waarbij het natuurlijke voorop staat. Denk bijvoorbeeld aan een Scandinavisch interieur. Een houtvloer is dan heel erg mooi. Dan word je helemaal meegenomen naar het hoge noorden waar de natuurlijke materialen voor het oprapen liggen. Geen wonder dat de interieurs daar natuurlijk ingericht zijn. Hetzelfde geldt overigens voor woningen uit de mediterraanse landen. De interieurstijl daarvan kenmerkt zich ook vaak door een natuurlijk design met veel hout. Een donkere houtvloer zien we daar geregeld. Deze vloeren hebben enkele voordelen, zoals: 

  • Gaan lang mee 
  • Zijn te reviseren 
  • Laten gebruikssporen zien, maar je ziet er niet alles op
  • De sfeer in de woning is gezelliger dan in een woning met een gietvloer 
  • Je kunt een authentieke woonkamer inrichten in 2020 die net zo goed in 1960 ingericht zou kunnen zijn. Daarmee bedoelen we dat een woning met een houtvloer tijdloos oogt

Nadelen van houtvloer

Je kunt een houtvloer niet dweilen. Dat kan voor mensen een bezwaar zijn om een houten vloer aan te schaffen. Een houtvloer slijt wat meer dan een gietvloer, maar dat staat wel heel mooi. De eerste vloer lijkt minder goed schoon te maken, misschien is dat wel zo, maar misschien is dit beter voor de weerstand. Het is maar net waar je de nadruk oplegt. Als we een beetje zwart/wit kijken, dan is een gietvloer meer iets voor mensen die wat meer geordend zijn, terwijl de houtvloer beter past bij mensen die wat meer layback zijn. Een hartstikke subjectieve conclusie waar dus verschil van mening over kan bestaan. 

We wensen je veel plezier met het uitzoeken van het type vloer voor je nieuwe inrichting!

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden