Storing hulp

Echt gras versus kunstgras op het voetbalveld

Geplaatst op

We zien dat meer en meer sportverenigingen de overstap maken van regulier gras naar kunstgras op het voetbalveld. Kunstgras wint dus steeds meer terrein te winnen en lijkt het reguliere gras, met name bij amateur voetbalverenigingen, langzamerhand te verdringen. Naast het feit dat het een stuk onderhoudsvriendelijker is, worden er tegenwoordig ook nieuwe ‘generaties’ kunstgras ontwikkelt die er vaak nog beter uitzien dan echt gras op het voetbalveld. Toch zijn er ook nog veel voetbalverenigingen die vasthouden aan de traditionele grasmat. In dit blog leggen we dan ook beide grassoorten naast elkaar en geven we je een overzicht van de voordelen van zowel kunstgras als echt gras. 

Onderhoud

Veruit het grootste voordeel van voetbal kunstgras ten opzichte van regulier, gezaaid gras, is dat kunstgras aanzienlijk minder onderhoud vereist. Eenmaal geïnstalleerd vereist kunstgras geen onderhoud zoals maaien, onkruid wieden, water geven, zaaien of sproeien, waardoor je enorm veel tijd en geld bespaart als club. Hoewel kunstgras in vergelijking met echt gras waarschijnlijk minder onderhoud vergt, betekent dat niet dat het volledig onderhoudsvrij is. Kunstgras moet nog steeds worden schoongemaakt van zwerfvuil en kan onderhevig zijn aan mos- en algengroei, wat een inspannend schoonmaakwerk kan zijn. En het moet nog steeds regelmatig aangeharkt, geblazen of besproeid worden om bladeren, stof, dierengeurtjes, vlekken en dergelijke te verwijderen. 

Gebruiksintensiteit en ervaring

Voor velen hoort echt gras bij de beleving van een zaterdag- of zondagmiddag op de voetbalclub. We ruiken, voelen en proeven het echte gras, waardoor we ons thuis voelen en vastklampen aan het weekend vol plezier met vrienden en een bal. Toch speelt de gebruiksintensiteit een grote rol in de keuze tussen echt gras en kunstgras, hetgeen in lijn ligt met het verschil in onderhoud. Een voetbalveld is onderhevig aan hoge gebruiksintensiteit, waardoor slijtage van echt gras snel optreedt. Een veld van kunstgras heeft hier nauwelijks tot geen last van, waardoor je kosten, energie en tijd bespaart. 

Kosten

Omdat een kunstgras voetbalveld minder snel slijt is hij eveneens aanzienlijk minder snel aan vervanging toe, terwijl echt gras ongeveer 1 keer per jaar opnieuw gezaaid moet worden. Hetgeen bovendien een zeer arbeidsintensief proces is. Daarnaast zijn grasmatten erg prijzig, waardoor je op lange termijn veel geld bespaart door te kiezen voor kunstgras op het voetbalveld. 

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden